ÉPÜLET HŐSZIGETELÉS

____________________________________________________

Meglévő épület utólagos hőszigetelése során számos olyan probléma merülhet fel, amire a laikus ember nincs felkészülve. Ma már inkább a bőség zavarával kell megküzdenie a hozzá nem értő építtetőnek, ha hőszigetelő anyagot választ, mert a végeredmény, az optimális működés szempontjából egyáltalán nem mindegy, mit, hová építenek be a mesterek.

Viszonylag alacsony ára miatt a legelterjedtebb és legrégebben használt a polisztirol hab (köznyelvben hungarocell), amelynek két fajtája van. Az expandált (EPS), nyitott cellás, és a későbbi fejlesztésű, korszerűbb extrudált (XPS), zárt cellás rendszer, amely ugyan drágább, de nedvesség hatására sem romlik hőszigetelő tulajdonságuk. Ezek fordított rétegrendű lapos tetőkhöz, lábazatokhoz is alkalmazhatók. A táblás polisztirol alapú termékek egyes továbbfejlesztett változataiban grafit adalék növeli a hőszigetelő képességet. 
Jó tapadásuk, homogén szerkezetük, gyors elkészültük révén egyre inkább tért hódítanak a helyszínen tartályokból kifújt poliuretán alapú szigetelő habok is, amelyek alkalmasak falazatok, födémek, aljzatok nagy mechanikai ellenállású szigetelésére. Érzékenyek az ultraibolya sugárzásra, ezért a felszerelés után azonnal el kell kezdeni a vakolást. Jó szem előtt tartani, mindezek az anyagok nem hangszigetelők. 
Egyre sikeresebbek a természetes alapanyagú termékek, a különböző szálas szigetelő anyagok, valamint a parafa, a gyapjú és a papír. Tény, hogy ezek drágábbak, de tartósabbak és kiváló páraáteresztők. Az ásványi alapú szálas termékeket alapanyaguktól függően csoportosítják szilikátszálas és üveggyapot termékekre. A szilikátszálas hőszigetelők (kőzetgyapotok) vulkanikus és üledékes kőzetek keverékéből magas hőfokon a kötést biztosító gyantával előállított hőszigetelők. Nyitott pórusszerkezetük miatt közvetlen vízbehatásnak nem tehetők ki, de a szerkezetbe került vizet rövid idő alatt kipárologtatják. s kiszáradnak. Gyakorlatilag éghetetlenek. Az üveggyapot finomra őrölt üveg és más nyersanyagok keverékének olvasztásával és szálasításával szintén műgyanta kötéssel készül. Különböző formában gyártják, lapok, tekercsek, filcek, paplanok vagy különböző profilokat alakítanak ki belőlük. Vannak lépésálló változataik is, melyeket előszeretettel használnak padlástér járható födémjére. 

A perlit is vulkáni kőzetből készül. A finomabb szemcse jobb hőszigetelő, de kisebb szilárdságú, a durva szemcsék szilárdabbak, de gyengébb hőszigetelők.
A szemcsefinomságtól függően öt csoportba sorolják.
Vízszintes terhelésnek kitenni nem szabad, tömörödhet. 

Növényi alapanyagokból is készülnek hőszigetelők, a cementkötésű fagyapot alapú faforgácslapot koszorúk, áthidalók bent maradó zsaluzatként alkalmazzák. De készül nádból, szalmából és parafából is hő és hangszigetelő. Népszerűek a különféle színezett, felületkezelt parafa lemezek, tekercsek és a kenető, szilárdulás után rugalmas, repedést áthidaló meleg hatású réteget képző őrlemények.
A kiváló hő- és hangszigetelésű parafát magas ára miatt
elsősorban fal- és padlóburkolatként használják. 

A nádlemez födém és tetőszigetelésre használható 200×100 cm-es táblás kiszerelésben kapható, 3-5 cm vastagságban. Nagyon hasznosak, sokoldalúan használhatók a különféle anyagok kombinálásával, társításával létrehozott kompozitok, amelyek kiküszöbölik az alkotórészek hátrányait, miközben egyesítik azok előnyeit. Legtöbbjük egyszerre jó hő- és hangszigetelők. 
Megjelentek a piacon korunk műszaki csodái is, mint a szuper tulajdonságú, vékony rétegben is komoly szigetelőképességű aero gél, vagy a vákuum tábla. Fontos, hogy a kivitelezés tervezésekor tisztázzuk a szigetelés típusát és kívánt mértékét, majd ehhez mérten válaszuk meg az alkalmazni kívánt anyag típusokat.

KIEMELT SZOLGÁLTATÁSAINK

BEVONATTECHNIKA

bevonattechnika

FELÜLETTISZTÍTÁS

felulettisztitas-elokeszites

GENERÁLKIVITELEZÉS

generalkivitelezes