SPECIÁLIS BEVONATOK

____________________________________________________

Ide tartoznak az általános igényektől eltérő egyedi elvárásoknak megfelelő technológiák. A kül- és beltéri / közületi és ipari fémszerkezetek, beton vagy fal felületek, műemlékek, 3D mozik termeinek bevonata, hő és víz elleni szigetelések, stúdiók. A kivitelezés minden esetben különböző anyagokat és technológiát igényel. Megkülönböztetünk folyadékokat, géleket, 2K festékeket, habarcsokat, műgyantákat.

A műgyanta bevonatok felhasználása igen sok rétű. A műgyantákat minimum két csoportra oszthatjuk: egy – két vagy több komponensű anyagok. Régóta jelen vannak az ipari szegmensben, de egyre nagyobb teret hódítanak a lakossági felület védelemben is. Jellemzően minimum két rétegben alkotnak bevonat rendszert. Az általános rendszer szerint három rétegből épül fel a védelem. Minden esetben az alap beton minőségének vizsgálatával kezdődik a kivitelezés struktúrájának a meghatározása. Amennyiben az aljzat tartása, terhelhetősége megfelelő akkor az első réteg egy olyan tapadó híd amely az adott körülményekhez megfelelő adottságokkal rendelkezik. Az alap lehet olajos, nedves, ingadozó talajvíz által a betonban kialakuló vízpára nyomás lehetősége. Jellemzően a 2K-s anyagot a felhordás végeztével be kell hinteni a gyártó által előírt minőségű kvarchomokkal. Ezt a beszórást nem szabad eldolgozni a felületen. A kvarcszemcsék belekötnek a bevonatba és az anyagból kiálló szabálytalan felületük adja meg a következő rétegnek a megfelelő tapadást. 

A műgyanták hatalmas előnyt élveznek a természetes gyantákkal szemben! Míg a természetes gyanták a kialakulásukból kifolyóan egy adott tulajdonsággal rendelkeznek szemben a műgyanták változatos lehetőségeivel. Ezeket az anyagokat laboratóriumi körülmények között a piaci igények figyelembe vételét szem előtt tartva kísérletezik ki és állítják elő. Bármikor, bármekkora mennyiségben és állandó minőségben. A termék palettán szerepelnek egy és több komponensű anyagok, melyek tulajdonságait kobalt vagy üvegpehely hozzáadásával extrém tartományokba lehet tolni. A bevonatok sokféleségeként alkalmasak: nedves- olajos felületre, kiválóan tapadó-, magas szilárdságú-,kvarchomokkal tölthető, tixotróp tulajdonságokkal bíró-, erős vagy extrém vegyszerállóságú-, csúszásmentes-, antisztatikus-, vezetőképes-,antibakteriális-, strukturálható-, UV álló bevonatok. A piacon markánsan jelen lévő gyártók a STO , REOCORR , SIKA , SCHOMBURG , ALPHATEC. Garázsok , szuterén esetén a betonfelület csiszolása és alapos feltakarítása után az első réteg pl. a STO POX  452 EP alapozót használjuk. Az első gyanta réteget StoPox WL100 felhordása vízzel hígítva történik , hogy a hígabb állapotú alapozó réteg megfelelő tapadást biztosítson. A következő réteget körülbelül 16 óra múlva vihetjük az alapozásra. Bevonatunk térhálósodása és kikötése 24 óra elteltével megtörténik, de teljes terhelhetősége  7 napot vesz igénybe.      

Műgyanta felület sima kivitelben 

Felület előkészítése megegyezik az előzőkben leírtakkal. Csiszolást alapos felület takarítás követ. Alapozást a STO HVPO 2k epoxi anyagával végezzük el majd a nyers alapozót meghintjük kvarchomokkal. Ez az anyag képes a nedves vagy olajos alapba behatolni és tartósan megtapadni a felületben. A fogadó felületre felhordott alapozó gyanta esetében ki kell várni a 12 órás kötésidőt és csak ezt követően kell a közbenső réteggel foglalkozni. A második réteg a STO IHS BV színe áttetsző nem víztiszta gyanta. Kiváló terülő képességgel rendelkezik. A gyanta felhordása történhet glettvassal történő simítással vagy hengerelgessél. Az alapfelület minőségétől függ a felhordási technológia. Amennyiben felület igényli a kiegyenlítést akkor ennek a gyantának a kvarchomokkal feltöltött habarcsával bármilyen vastagságban ki lehet egyenlíteni a mélyedéseket. A gyantaréteg és a habarcs kikötési ideje 12 óra. A kötési idő elteltével a fedő bevonat felhordása következik. STO Pox BBOS RAL kiválasztott színben kikevert gyantája adja a védő réteget. Az anyagot hengerrel hordjuk fel a felületre majd a megfelelő végfelület kialakítása érdekében tüskés hengerrel kell átdolgozni a még friss réteget. Az ilyen módon elkészített bevonat rendszer lényegesen jobb minőségi és esztétikai tulajdonságokkal rendelkezik mint az egyszerűbb két rétegű bevonat.      

 

Hova ajánljuk?

Elsősorban közepes és nagy mechanikai terhelésnek kitett felületek műgyanta bevonataként. Pl.: otthoni- vagy társasházi garázsok,
raktárhelyiségek, tantermek.

Sima felületű műgyanta bevonat 3 rétegben

A felület előkészítése megegyezik az előzőkben leírtakkal. Tapadóhídként ismét a STO HVPO-t javasoljuk kiváló tulajdonságai miatt. A kvarchomokkal behintett tapadóhíd kikötését követően STO POX IHS BV epoxi alapozót hordjuk fel a felületre. Az alapréteg kikötése után a közbenső réteget glettvassal simítva hordjuk fel az alapozott felületre és alaposan megszórással feltöltjük kvarchomokkal. A közbenső beszórt gyantaréteget 12 óra kötési idő elteltével fel kell csiszolni a teljes felületen. A porral borított gyantát alapos takarítást követően előkészítjük a fedő bevonat fogadására. STO POX BBOS RAL színszámra kevert fedőgyantáját az előzőkben meghatározott technikával felhordjuk a felületre, majd tüskés hengerrel segítjük a tökéletes területre.

Hova ajánljuk?

Elsősorban közepes és nagy mechanikai terhelésnek kitett felületek műgyanta bevonataként, ahol fontos a változatos megjelenés. Pl.: otthoni- vagy társasházi garázsok, raktárhelyiségek, tantermek, bemutatótermek

Csúszásmentes műgyanta bevonat

A betonfelület előkészítése teljesen megegyezik az előzőkben leírtaknak. Az alapot tisztítás és takarítás után a STO HVPO tapadó hídját alkalmazzuk melyet behintünk kvarchomokkal. Alapozó gyantának a STO POX IHS BV epoxi anyagát alkalmazzuk. A tervezett technológia szerint két vagy három rétegű bevonat rendszert alkalmazunk. E szerint viszünk fel a felületre epoxi gyantát. A fedőbevonat esetén szintén  a STO POX BBOS színre kevert anyagát használjuk. A csúszásmentesítés érdekében két megoldást alkalmazunk. A különbséget a helyiség funkciója okozhatja. Enyhébb igénybe vétel esetén ( mint ipari objektumok, csarnok aljzat ) a gyantába keverjük a kijelölt szemcseméretű kvarchomokot és folyamatos keverés mellett ( súlypátosodik a keverék a szemcse fajsúlya miatt ) hordjuk fel a felületre. Ez az általánosabb technika. A másik lehetőség amikor nagy a csúszás veszélye ( például kamion mosó ). Az előkészített BBOS gyantát felhordjuk a felületre majd nagyobb szemcseméretű gránit szemcsét magas szórással sűrű egyenletességgel hintünk a felületre. Nem kezeljük a szemcséket. A kötés folyamán a szemcsék nagyon masszívan belekötnek a felületbe így biztosítva a habos , samponos felület biztonságos csúszásmentességét.    

Hova ajánljuk?

Elsősorban közepes és nagy mechanikai terhelésnek kitett felületek műgyanta bevonataként, ahol fontos a megfelelő csúszásmentesítés megléte.
Pl.: otthoni- vagy társasházi garázsok, mélygarázsok, raktárhelyiségek,
konyhák, vizes helyiségek.

Vezetőképes ipari műgyanta bevonat

A betonfelület előkészítése teljesen megegyezik az előzőkben leírtaknak. Az alapot tisztítás és takarítás után a STO POX GH 205 tapadó hídját alkalmazzuk melyet behintünk kvarchomokkal. Alapozó gyantának a STO POX IHS BV epoxi anyagát alkalmazzuk. Durva hibákat az IHS BV kvarchomokkal kevert habarcsával egyenlítjük ki. Közbenső bevonatként STO POX WL110  + STOdrivers LB100 anyagokat alkalmazzuk. a felület megkötése után az előírt módon réz szalagokat helyezünk el a felületen melyet kikötési ponttal látunk el amely biztosítja az EPH-ba történő bekötést. A fedőbevonat esetén STO POX ku 611 színre kevert anyagát használjuk és a csúszásmentesség elérése érdekében szilícium karbidot keverünk hozzá. A bevonatrendszer elkészültével egy szerződött külsős szakcéggel ellenőrző méréseket végeztetünk. A méréseknek a szabvány szerinti előírásoknak meg kell felelni, a mért adatokat a mérési jegyzőkönyvben rögzített formában a megrendelő részére át kell adni. 

Hova ajánljuk?

Minden vastagbevonatunk szikramentes, így a vezetőképes bevonatot csak igazán indokolt esetben alkalmazzuk. Pl. elektronikai gyártócsarnokok,
ahol az antisztatikus burkolat nélkülözhetetlen.

Extra rétegek, kiegészítők

Színes dekorchip:

A sima felületű műgyanta bevonatok egyéb felhasználása esetén az esztétikai megjelenéssel igyekeznek feledtetni a bevonat ipari jellegét. A gyanta színezésén túl dekorációs technikákkal , dekorációs anyagokkal teszik változatossá a hatást. Napjaink kedvelt megoldásai közé tartozik a Dekorchip – el történő beszórás amely igen széles választékkal rendelkezik. Kedvelt megoldás középületek és irodaházak kopásálló padlóbevonatainak kialakításához. 

Matt bevonat:

A műgyanta bevonatok fedő rétegei fényes vagy selyemfényű megjelenést biztosítana. A megrendelői igények bővülése eredménye kép lett kifejlesztve egy extra bevonat amely a bevonatrendszer igényelt tulajdonságait megtartva ( akár a vezetőképességet is ) tökéletes tapadás mellett matt végső megjelenést biztosít a rendszernek. Élenjár a STO Pox WL 150, STO Pur WV 200,205 típus.

Ápolószer:

Az elkészült műgyanta padló ellenállóbbá tételéhez különböző ápolószereket is lehet kapni, melyek megóvják a bevonatot a mechanikai és kémiai behatásoktól, így biztosítva hosszabb élettartamot a padlónak. Anyag pl.: StoDivers P 105 (fényes), StoDivers P 120 (matt).

KIEMELT SZOLGÁLTATÁSAINK

TECHNOLÓGIAI HŐSZIGETELÉS

ipari-badogozas-technologiai-hoszigeteles

FELÜLETTISZTÍTÁS

felulettisztitas-elokeszites

FÖLD ÉS TALAJMUNKÁK

fold-és-talajmunkak