A mindennapjaink logikus része az építőipar. Házak, ipari létesítmények nőnek ki a földből, vagy akár nyúlnak be a föld alá. Hagyományosan részei sok más mellett a belsőépítészet, a burkolástechnika, szigeteléstechnika, épületgépészet, magas- és mélyépítés.

Gondolta volna? Ide tartozik még többek között az alpintechnika, építőgépipar, biztonságtechnika és méréstechnika is.

Az alpintechnika olyan építészeti feladatok ellátása, amelyet a hegymászásnál használt módszerekkel lehet megvalósítani.

Betonépítészet: a vasbeton a vázát alkotja az építészeti alkotásoknak. Ma már az épületek és közutak, vezetékek, hidak legnagyobb része a vasbeton fölhasználásával készül. Egyre divatosabb a belsőépítészetben a natúr betonfelületek megtartása, különösen az irodák belső kialakításában.

A méréstechnikának hatalmas jelentősége van, hiszen a modern nagy értékű épületeket folyamatos ellenőrzés alatt kell tartani. A létesítmény különböző pontjaira telepített mérő rendszerek diszpécserszolgálatot igényelnek. Ennek mérőhálózatát biztosítja a méréstechnika.

Bizony a fogyasztóvédelem az építőiparban is létezik, ennek lényege, hogy elsősorban segítségnyújtás az építkezőknek, lakásfelújítóknak, hogy érdekeiket hatékonyabban képviselhessék. Ezt a munkát az Építkezők Fogyasztóvédelmi Egyesülete látja el új generációs társadalmi fogyasztóvédelmi szervezetként.