Ha a használatbavételi engedély 2020. december 31 utánra esik, akkor az épület energetikai követelményrendszere jelentősen szigorodik.

Új lakóépületek, társasházi lakások használatát az építésügyi hatóság csak abban az esetben engedélyezi, ha azok kielégítik a közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó jogszabályi követelményeket.
Ezen felül pedig az épület teljes energiaigényének 25%-át megújuló energiaforrásból szükséges fedezni.

Mit jelent a közel nulla energiaigény?

Ez a követelményszint lényegesen szigorúbb a hatályos előírásoknál. Az épület energiaigénylét – az összesített energetikai jellemző méretezett értékéhez viszonyítva – legalább 25%-os mennyiségben olyan megújuló energiaforrásnak kell biztosítania, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik vagy a közelben került előállításra. A jelenlegi követelményszint egyáltalán nem tartalmaz megújuló részarányt.

Mely épületekre vonatkozik az új szabályozás?

Azon új épületeknek kell megfelelniük az új követelményeknek, melyek

  • végleges használatbavételi engedélye 2020. december 31. után kerül kiadásra, vagy
  • építése hatósági jóváhagyással 2020. december 31. után zárul le.

Nincs kivétel a fenti szabály alól, továbbá az építtető felelőssége, hogy a szükséges határidőre befejezze az építkezést vagy az épületet a közel nulla energiaigényű épületre vonatkozó jogszabályi követelmények megfelelően átalakítsa.

Azok az épületek, melyek nem felelnek meg az új követelményeknek, 2020. december 31. után nem kapnak használatbavételi engedélyt vagy az építkezés befejezésének bejelentését a hatóság nem hagyja jóvá.

 

forrás: https://hitelnet.hu/hitelek/