Új, innovatív megoldások és építőanyagok

Az innováció szerepe az építőiparban az olyan új építő- és befejező anyagok fejlesztése, amelyek azáltal lesznek népszerűek, hogy vagy javítják az energiahatékonyságot, vagy csökkentik a költségeket, vagy lerövidítik a munkafolyamat idejét. Ezek közül is a legkeresettebbek azok a fejlesztések, amelyek a fenntarthatóság jegyében születnek, és megújuló energiaforrásokat vesznek igénybe. Most néhány innovációt mutatunk be a közelmúltból.

Az egyik ilyen új megoldás a napelemes tetőcserép.

A napenergia erejének hasznosítása nemcsak a környezetnek, de a pénztárcának is jót tesz. Míg a tetőpanelek gyakran eszünkbe jutnak, a napelemes tetőcserép ennek kiváló alternatívája azoknak a lakástulajdonosoknak, akik ingatlanjaik értékét szeretnék növelni.

A napelemes tetőcserepek vékony fotovoltaikus (PV) lemezekből készülnek, amelyek helyettesítik a meglévő cserepeket a tetőn. Elnyelik a napfényt és azt hőenergiává, vagy elektromos árammá alakítják.

A hagyományos tetőcseréphez hasonlóan a napelemes cserepek is megvédik otthonát az időjárástól és egyéb környezeti tényezőktől. Ezek nemcsak energiahatékonyak, hanem vonzóbb esztétikát is kínálnak egy otthonnak, mint a nagy, terjedelmes panelek, amelyeket jelenleg még a leggyakrabban alkalmaznak a kivitelezések során napenergia hasznosítására. Mivel az elsődleges cél az energiaköltségek csökkentése, ez kiemelt szempont a napelemes telepítésnél. A legtöbb cserép 13 és 63 watt közötti teljesítményt termel. A cserepek száma egy tipikus otthoni tetőszerkezetben 40-70%-kal csökkentheti a közüzemi számlát, és minél több elemből áll, annál hatékonyabban növelheti az energiakibocsátást. Élettartama hosszú, általában 20 év feletti, mely azonban függ a gyártótól és a telepítéstől. A napelemes tetőcserepek felülmúlják a hagyományos panelek hatékonyságát. Másik nagy előnyük a panelekkel szemben a tartósságuk, úgy tervezték őket, hogy tartósabbak legyenek, mint a szabványos tetőcserepek. A tető tetején lévő panelekkel ellentétben a napelemes tetőcserepek valójában a tető részét képezik. Mint ilyenek, rugalmasabbak, és ellenállnak a zord időjárási viszonyoknak és a lehullott törmeléknek, valamint tűzállóak, ami nem jellemző a napelemekre.

Tökéletes műemlék épületekhez, ahol például nem megengedett a napelem, esztétikai és szerkezeti hatásuk miatt. A napelemes tetőcserép erre is életképes alternatíva, mivel könnyebbek, így kevésbé terhelik a törékenyebb szerkezeteket.

https://szinvonalbau.hu/

Fűtéssel rendelkező belső falfesték

Magyar kutatás és fejlesztés révén jött létre az az egyedülálló technológia, mely a falfestéket alkalmazza a lakás fűtésére. Az otthonok ökológiai lábnyomának csökkentésére is alkalmas, és energiatakarékos fűtési megoldás. Egy vadonatúj eszköz az okos házak, okos lakások megvalósításához.

Alapkövetelmény a jól szigetelt szerkezet, és a megfelelően előkészített és alkalmazott festékfűtés lényeges idő- és hőveszteség nélkül, közvetlenül melegíti a kijelölt területet. Alkalmazható önállóan, vagy kiegészítő fűtésként is.

Látszó „design” betonfelületek

A design-beton egyre népszerűbb, és eddig elképzelhetetlen helyeken is előszeretettel használják a sokáig hidegnek és ridegnek tartott anyagot.
Körülbelül 30 évvel ezelőtt készítették először az amerikai haditengerészet számára. Manapság már széles színválasztékkal elérhető otthoni és ipari felhasználásra. A portlandcement, szilícium-dioxid-homok, polimer gyanták keveréke, természetes pigmenttel érhető el a kívánt szín. Fontos megjegyezni, hogy nem azonos a polírozott betonnal, amely a hagyományos beton gépi polírozásával érhető el. A design-beton felhordása hasonló a vakolathoz, hiszen mindössze 1-2 mm vastag. A késztermék kopásálló, rugalmas, varratmentes, sokoldalú, tapintható felülettel rendelkezik, könnyen takarítható. Vízálló, mely alkalmassá teszi beltéren (padlón, falon, munkalapon, konyhában, fürdőszobában stb.), valamint kültéren történő alkalmazhatóságát. A színek és a kidolgozás bármilyen dizájnhoz igazítható.

A generálkivitelezőnek és a megrendelőnek is érdeke, hogy olyan megoldásokat, technológiákat alkalmazzon, amely a kész ingatlanban hozzáadott értéket teremt. Ezért minden esetben érdemes szakértői segítséget kérni, hogy egy-egy innováció beépítése gazdaságossági szempontból is optimális legyen.

Hamarosan újabb érdekes innovatív megoldásokról is beszámolunk, nézzen vissza blogunkba később is!

Szolgáltatásainkról tájékozódjon weboldalunkon!

Friss híreket és érdekességeket a Facebook-oldalunkon is olvashat rólunk.