Az otthonfelújítási program nyomán megnőtt a kereslet az építőanyagokra

Az otthonfelújítási program nyomán megnőtt a kereslet az építőanyagokra

A növekedés valamennyi termékcsoportban érezhető, de legjobban a szerkezetépítő, nyílászáró-, valamint a gyorsan beépíthető betontermékek és a műanyagalapú (EPS) hőszigetelő anyagok terén.

Az otthonfelújítási program hatására az első negyedévben megnőtt a kereslet a korszerűsítési munkáknál használt valamennyi termékcsoportban, de főként a szerkezetépítő, nyílászáró-, valamint a gyorsan beépíthető betontermékek és a műanyagalapú (EPS) hőszigetelő anyagok iránt – közölte a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) az MTI-vel.
A szövetség szerint a lakáspiac fellendülését jelzi az is, hogy az 5 százalékos újlakás-áfa visszaállítása és a magánerős lakásépítés áfa-visszaigényelhetősége nyomán számos korábban leállított újlakás-projekt folytatódik és újakat is előkészítenek.  Az önkormányzati beruházások továbbra is elmaradnak a korábbi évekétől: a saját finanszírozási hátterű beruházások visszafogása és halasztása jellemző, míg a központi fejlesztési forrást jelentősebb arányban használó beruházásoknál kevésbé látszanak fennakadások. Mindezek miatt a magyarországi építőanyag-gyártók optimistán ítélik meg a magasépítési piac alakulását és ezért abban bíznak, hogy a járványügyi helyzet és a gazdaság újraindulása függvényében a termelési volumenek a második félévtől elérik, vagy egyes szegmensekben meg is haladják a 2019-es teljesítményt.

A MÉASZ ugyanakkor megjegyezte, hogy továbbra is problémát jelent, hogy hiány van szakképzett kőművesekből, nyílászáró-beépítőkből és szigetelőkből.

A beépítő szakemberek szűkös kapacitása a mostani felújítási hullámban fokozott minőségi kockázatot hordoz a beruházók szemszögéből. Közölték, a világpiaci hatások – főként a kínai gazdaság koronavírus-járványt követő újraindulása – miatt jelentősen emelkedtek a nyersanyagárak, ami megjelent a műanyagtermékeket, vegyipari nyersanyagokat és acéltermékeket felhasználó építőanyag és építési termékek gyártási költségeiben és értékesítési áraiban.

A szövetség szerint a külpiaci nyersanyagok árrobbanása Európa-szerte érinti az építőkémia termékeket, a nyílászáró gyártást, az épületgépészeti szolgáltatásokat, a műanyagalapú (EPS) hőszigetelők piacát, valamint az acélon keresztül a betonelemgyártást is. Az EPS hőszigetelőkről megjegyezték, hogy március végén a gyártók a petrolkémiai alapanyagok erős áremelkedése miatt mintegy 20 százalékkal emelték áraikat, míg tavaly tartósan csökkenő ártrend érvényesült. A MÉASZ szerint Magyarországon az építőanyag gyártók abban bíznak, hogy a pandémiás helyzet rendeződésével a nyersanyagpiacok fokozatosan normalizálódnak, így a beszerzési költségek is csökkennek majd.

https://www.octogon.hu/epitoipar/epitoanyag-szovetseg-az-otthonfelujitasi-program-nyoman-megnott-a-kereslet-az-epitoanyagokra/

Tavasszal nyit a H2 Hotel Budapest

Tavasszal nyit a H2 Hotel Budapest

A hétemeletes épületben 157 világos, légkondicionált szoba kapott helyet.

Stílusos és pénztárcabarát szálláshelyként, áprilisi nyitással hirdeti szolgáltatásait a Sas utcában lévő H2 Hotel Budapest, a H-Hotels.com első, német nyelvterületen kívüli egysége – írja a turizmus.com. A lakóegységek nagy része standard, dupla vagy twin ágyas szoba, de a budapesti H2 Hotel a brand első egysége, amely 14 superior kategóriájú, erkélyes szobát is kínál.  A ház 36 négyágyas szobával is rendelkezik, ezek családok, kisebb csoportok elszállásolására alkalmasak. A szálloda éjjel-nappal nyitva tartó, H2 HUB névre keresztelt, bisztróétterme önkiszolgáló jelleggel működik és 180 férőhelyes. Ahogy a neve is mutatja, az étterem közösségi térként funkcionál, nyitva áll majd a külső vendégek előtt, közös kávézásra vagy egy gyors meeting megtartásához egyaránt ideális lehet.

Az étterem közepén található látványkonyha a tervek szerint modern bisztróételekkel dolgozik, wrapek, burgerek, levesek, tészták, desszertek szerepelnek majd kínálatában. Az autóval érkezők 56 férőhelyes mélygarázst használhatnak.

A H-Hotels.com több branddel (H2 Hotels, H4 Hotels, H+ HOtels, Hyperion, H.omes, H.ostelt) képviselteti magát a szálláshelyek piacán, egységeik többnyire német nyelvterületen, Németországban, Ausztriában, Svájcban találhatók. 2021-re a lánc több, a H2 Hotels és a Hyperion márkához tartozó szálláshely megnyitását tervezi, Budapest mellett Düsseldorfban, Lipcsében, Salzburgban és Mainzban.

 

forrás: https://www.octogon.hu/epiteszet/tavasszal-nyit-a-fiatalos-vendegkorre-epito-h2-hotel-budapest/

Bringapark épül Budafokon

Bringapark épül Budafokon

A kerékpáros pumpapálya az Albertfalvai felüljáró melletti, jelenleg elhanyagolt területen valósul meg.

Az Országos Bringapark Program keretében különleges bringapark épül a Budafoki elágazásnál – írta meg a budafokteteny.hu. Az önkormányzat az államtól elnyert 40 millió forintos támogatásból, valamint az Önkormányzat saját forrásából hozza létre az Elágazás park nevű bringaparkot, melynek most első üteme valósul meg. A pumpapálya használói és sportszakági igényeket figyelembe véve épül, ahol mind az amatőr mind pedig a profi szinten biciklizők megtalálják a kihívást, valamint közösségi térként pihenési, kikapcsolódási lehetőséget biztosít a családosok számára is.

A kerületi önkormányzat saját beruházásaként megvalósuló sportlétesítmény biztosítja a fiatalok hasznos szabadidő eltöltését, és egyben a terület rendezését és folyamatos karbantartását is jelenti.

forrás: https://www.octogon.hu/epiteszet/bringapark-epul-budafokon/

 

Az irodaházi mosdók esete

Az irodaházi mosdók esete

Intim már-már tabunak számít, hogy milyen mosdót alakítanak ki az irodaházakban. Pedig ha úgy alakították ki ezt a helyiséget, hogy csak kipipálják, akkor az a cégről kialakított összképet is rontani fogja így vagy úgy. Különösen olyan esetben, ha a higiénia egyszerűen kifejezve: „nem tökéletes”. Különösen rossz a helyzet, ha már-már horrorfilmbe illő állapotok uralkodnak ezen a helyen.

A munkatársak szempontjából pedig nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az életük nagy részét az irodában töltik.

Egy irodaház mosdójának kialakításakor a szépség mellett nagyon sok tényező van, amelyeket figyelembe kell venni, nézzük is meg, melyek ezek a szempontok: legyen időtálló, hiszen nagyüzemi használatról van szó; praktikus, azaz könnyen tisztítható és gazdaságos üzemeltetésű, hogy ne legyen több millió a vízszámlánk és szép, hogy ha egy 10 fős delegációt fogadunk, ne legyen azonnal egy kis színe az arcunknak, ha valaki igénybe szeretné venni szolgáltatásainkat.

A hosszú élettartamot garantáló piszoárok alacsony vízfogyasztást, könnyű kezelhetőséget és olyan forradalmi megoldásokat vonultatnak fel, amelynek segítségével a kerámia felületén nem tapadnak meg a szennyeződések. Ugyanakkor letisztult vonalaikkal, a kerámia és a fa látványos ötvözésével igazi műalkotások, melyek szépségük mellett a praktikus térkihasználást is lehetővé teszik. Bizonyos megoldások ideálisak a feng shui filozófia alapján berendezett irodaházak számára, amely az idei év egyik legnagyobb fürdőszobai trendje.

Plusz: ne feledkezz meg a mozgáskorlátozottakról sem. A speciális mosdóhelységek berendezéséhez szintén számos megoldást kínálnak, ötvözve a praktikumot a legmodernebb formatervezéssel.

 

forrás: https://www.otthonokeskertek.hu/cikk/lakberendezes/

Konyha elhelyezése az irodaházban

Konyha elhelyezése az irodaházban

A munkahelyi konyha egyenesen a cég lelke lehet, de mindenképpen fontos közösség tér.

A többség azt mondaná, hogy legyen tágas és jól felszerelt, ne csak ételmelegítésre legyen alkalmas, hanem az étel elfogyasztására is. Hiszen ki szeretne pörkölt szagú irodában ülni, vagy akár ügyfelet fogadni?

Ha kollégák 80 %-a le tud ülni az munkahelyi konyhában, akkor gondolhatunk arra is, hogy jól működne csapatépítési helyszínként.

A jelen persze ennél sokkal sivárabb, sok esetben ablaktalan pici helyiségekről van szó, ahol éppen csak étel melegítés lehetséges az innen-onnan odahordott bútorokon, végét járó mikróban.

Tévképzet azt gondolni, hogy a munkahelyi konyha a közösségi tér funkciója miatt a feladatok elvégzésének rovására megy. Ez az elgondolás erősen kapcsolódik ahhoz, hogy milyen korosztályba tartozik a vezetés. Kevesen ismerik fel közülük ennek a rugalmasságnak a hasznát és vonakodnak a modern kialakításoktól.

Kiegészítő szolgáltatások a konyhában, a nagyobb dolgozói elégedettség érdekében.

A megszokott kávé és tea mellett snackkel, gyümölccsel, üdítővel felszerelt konyhának köszönhetően a kollégák szívesebben maradnak tovább, nem szükséges elhagynia az irodát, hogy boltba menjen, koncentráltabban tud dolgozni. Ha arra is odafigyelünk, hogy egészséges élelmiszerek legyenek elérhetőek, akkor a munkatársak egyértelműen érezhetik, hogy odafigyelnek rájuk.

Extra praktikus megoldás a mobiltelefon töltőpont kialakítása, valamint a bluetooth hangszóró elhelyezése a konyhában.

 

forrás: https://offiseven.hu/2019/03/11/munkahelyi-konyha/

Okostársasházak, öntanuló fűtésszabályzóval

Okostársasházak, öntanuló fűtésszabályzóval

Egy magyar startup cég, a Chameleon Smart Home világújdonságként rendszerfüggetlen okos megoldásokat dolgozott ki az ingatlanokba. Munkája eredményeként a világon elsőként jöhettek létre okos otthonokkal kommunikáló „okos társasházak”, és ugyancsak úttörőként mesterséges intelligencián alapuló, öntanuló fűtési szabályozóval is megjelent a piacon.

A rendszer a villanyszereléssel együtt egyszerűen telepíthető. A fejlesztők előre bekábelezik a házat, konnektorok, kapcsolók mögé húznak be jelkábeleket, így a fejlesztés stabil és biztonságos alapja lehet a legtöbb itthon kapható smart home rendszernek. Ez a megoldás azok számára is előremutató, akik még nem szeretnének beruházni egy okos otthonra, de megtartanák ennek lehetőségét a jövőre nézve.