Technológiai háttér fejlesztése a Színvonal-Bau Kft.-nél a vállalat bővítése érdekében

Technológiai háttér fejlesztése a Színvonal-Bau Kft.-nél a vállalat bővítése érdekében

A GINOP Plusz-1.2.1-21 „A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz
való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása” című pályázati felhívás keretében támogatást
nyert a Színvonal-Bau Kft.
„Technológiai háttér fejlesztése a Színvonal-Bau Kft.-nél a vállalat bővítése érdekében” című
projekt megvalósítására európai uniós forrásból 98,59 millió Ft feltételesen vissza nem térítendő
támogatásban részesült.

A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósult meg.

A projekt adatai:

Kedvezményezett neve: Színvonal-Bau Kft.

Megvalósítási helyszíne: 6400 Kiskunhalas, Szegedi út 75/B

A projekt összköltsége: 140,84 millió Ft

Megítélt támogatás: 98,59 millió Ft

Támogatás mértéke: 70%

Projekt megvalósításának kezdete: 2021.10.01.

A projekt eredményeképpen új telephely kialakításával és eszközök beszerzésével valósítottuk meg a
technológia fejlesztést. A környezeti terhelés csökken a megújuló energiák hasznosítása révén, amely
fejlesztések hozzájárulnak településünk megtartó képességéhez és fejlődéséhez, valamint a
vállalkozásunk versenyképességének növeléséhez.

Munkavédelem a felületvédelmi munkálatok során

Munkavédelem a felületvédelmi munkálatok során

Milyen munkavédelmi ruházatot, eszközöket igényelnek a különféle munkafolyamatok felületvédelem esetén?

A felületkezelés célja, hogy a folyamat során a korrodált vagy más módon elöregedett vagy külső tényezők hatására elhasználódott felületek tisztítása és lehetőség szerinti visszaállítása történjen az eredeti állapotba.

A leghatékonyabb eljárás az, ha a kezelt felületet kezdettől megvédjük a szennyeződéstől, sérülésektől vagy öregedéstől. Erre nincs mindig lehetőség, illetve a már károsodott felületek állapotának visszaállítása is gyakran cél az építőipari vállalkozások feladatkörében. Számos anyag és eszköz áll rendelkezésre ahhoz, hogy elérjük a kívánt hatást.

Minden esetben elsődleges a munkaeszközök és a munkaterület védelme mellett a feladattal megbízott humánerő védelme. Ezt a munkavédelmi előírások alkalmazásával és egyéni védőfelszereléssel, -ruházattal biztosítjuk.

Az egyéni védőfelszerelés olyan védőruha, sisak, védőszemüveg vagy egyéb ruhadarab, felszerelés, amelyet arra terveztek, hogy megvédje viselőjének testét a sérülésektől vagy fertőzésektől.

A védőfelszerelések által kezelt veszélyek közé tartoznak a fizikai, elektromos, hő-, vegyszerek, biológiai veszélyek és a levegőben lebegő részecskék. A védőfelszerelés viselhető munkavégzéshez kapcsolódó munkahelyi biztonság és egészségvédelem, valamint sport és egyéb szabadidős tevékenységek során. Az egyéni védőeszközök célja, hogy csökkentsék a munkavállalók veszélyeknek való kitettségét. Bármely egyéni védőeszköz akadályt képez a viselője/felhasználója és a munkakörnyezet között.

Ez további megterhelést okozhat a viselőben, ronthatja a munkavégzés képességét, és jelentős mértékű kényelmetlenséget okozhat. Ezek bármelyike ​​eltántoríthatja a viselőket a védőfelszerelés helyes használatától. A jó ergonómiájú kialakítás segíthet minimálisra csökkenteni ezeket az akadályokat, és így hozzájárulhat a biztonságos és egészséges munkakörülmények biztosításához.

A felületvédelmi munka ugyanakkor számos speciális követelményt támaszt a munkaruházattal és annak anyagösszetételével, jellemzőivel és kényelmével szemben is.

Milyen konkrét eszközök állnak rendelkezésünkre a munkavédelmi ruházatok kínálatában?

 • Tyvek védőruházat

Védi a közvetlenül az alatta lévő ruházatot, de ezzel együtt közvetetten a bőrünket is, hogy ne érintkezzenek a veszélyes anyagokkal.

 • Légzésvédő szájmaszk

A munkavédelmi felszerelések között a légzésvédő maszkok kiemelten fontos szerepet töltenek be, hiszen ezek az eszközök hatékony és biztonságos védelmet nyújtanak a veszélyes gázokkal, gőzökkel és részecskékkel szemben. Magyarországon kizárólag a meghatározott kategóriába besorolható légzésvédő maszkok alkalmazása engedélyezett, melyek maximálisan megfelelnek az európai szabványoknak és biztonsági előírásoknak.

Az egyik típusa a szűrőtípusú légzésvédő eszközök, valamint használható a környezeti levegőtől független izolációs légzésvédő készülékek, melyek hatékonyságukat kialakításuknak köszönhetik. A szűrőtípusú légzésvédő eszközök a belélegzett levegőt egy szűrőn keresztül képesek megszűrni a szennyező anyagoktól, így a levegőből megkötik a káros részecskéket és szennyezőket.

 • Védőkesztyű

Felületvédelmi feladatok végzése közben elsődlegesen a vegyszerek, lúgok és savak ellen szükséges védelmet biztosítanunk. A különböző sav- és lúgálló, különböző vegyszereknek is ellenálló védőkesztyűk széles kínálata áll rendelkezésre a piacon.

 • Munkavédelmi védőszemüveg

A szem az egyik legfontosabb érzékszervünk, a mindennapi teendők elvégzéséhez is szükséges, ezért a védelme is alapvető fontosságú. Esetünkben a legnagyobb kockázatot a fröccsenő vegyi anyagok jelentik, ezek szembe, illetve egyéb nyálkahártyára kerülését kiemelten fontos megakadályozni.

 • Sisak

A védősisakok megelőzhetik vagy minimalizálhatják a fej és az agy sérüléseit, védelmet nyújtanak a leeső tárgyak vagy törmelék, más tárgyakkal való ütközés, áramütés és eső ellen. A legtöbb fejsérülés elkerülhető, ha a megfelelő fejvédőt választjuk, használjuk és karbantartjuk. Védősisakra csak bizonyos esetekben van szükség, így ha a kockázatértékelés nem tárja fel a fejsérülések kockázatát, akkor nem kell viselni. A különböző építési területek azonban saját szabályaikat alkalmazhatják, és ha a kockázatértékelés megállapította a fejsérülés lehetőségét, akkor a védősisak viselése kötelező, függetlenül az építési munka jellegétől vagy a projekt méretétől.

 • Speciális esetben frisslevegő utánpótlás biztosítása vagy légzőkészülék

A légzőkészülékek arra szolgálnak, hogy megóvják a használót a levegőben lévő szennyeződések belélegzésétől, így óvják légutak egészségét. A légzőkészülékeknek két fő típusa van. A légzőkészülék egyik típusa úgy működik, hogy kiszűri a vegyszereket és a gázokat vagy a levegőben lévő részecskéket a felhasználó által belélegzett levegőből. A szűrés lehet passzív vagy aktív (motoros). A gázálarcok és a részecskeszűrős légzőkészülékek (mint pl. az N95 maszkok) az ilyen típusú légzőkészülékek példái. A második típusú légzőkészülék úgy védi a felhasználókat, hogy tiszta, belélegezhető levegőt biztosít más forrásból. Ebbe a típusba tartoznak a légzőkészülékek és az önálló légzőkészülékek. Munkakörnyezetben légzőkészüléket kell használni, ha nem áll rendelkezésre megfelelő szellőzés, vagy más műszaki vezérlőrendszerek nem kivitelezhetők vagy nem megfelelőek.

Az építőipari cégnek, ipari generálkivitelezőként kiemelt figyelmet kell fordítania a munkavállalók védelmére is. A 65/1999. (XII. 22.) EüM rendelet szabályozza a munkavállalók munkahelyen történő egyéni védőeszköz használatának minimális biztonsági és egészségvédelmi követelményeit, ez segíti a generálkivitelezőt a megfelelő védelem kialakításában. A munkáltató kötelessége és feladata biztosítani az egyéni védőfelszerelést, a munkavállalók pedig kötelesek az egyéni védőfelszerelést használni és jelenteni annak minden hibáját vagy elvesztését is.
Ha érdeklődik az építőipari folyamatok, technológiák iránt, olvassa el korábbi bejegyzéseinket is!
Facebook-oldalunkon mindig friss híreket olvashat.
Innovatív megoldások az építőiparban

Innovatív megoldások az építőiparban

Új, innovatív megoldások és építőanyagok

Az innováció szerepe az építőiparban az olyan új építő- és befejező anyagok fejlesztése, amelyek azáltal lesznek népszerűek, hogy vagy javítják az energiahatékonyságot, vagy csökkentik a költségeket, vagy lerövidítik a munkafolyamat idejét. Ezek közül is a legkeresettebbek azok a fejlesztések, amelyek a fenntarthatóság jegyében születnek, és megújuló energiaforrásokat vesznek igénybe. Most néhány innovációt mutatunk be a közelmúltból.

Az egyik ilyen új megoldás a napelemes tetőcserép.

A napenergia erejének hasznosítása nemcsak a környezetnek, de a pénztárcának is jót tesz. Míg a tetőpanelek gyakran eszünkbe jutnak, a napelemes tetőcserép ennek kiváló alternatívája azoknak a lakástulajdonosoknak, akik ingatlanjaik értékét szeretnék növelni.

A napelemes tetőcserepek vékony fotovoltaikus (PV) lemezekből készülnek, amelyek helyettesítik a meglévő cserepeket a tetőn. Elnyelik a napfényt és azt hőenergiává, vagy elektromos árammá alakítják.

A hagyományos tetőcseréphez hasonlóan a napelemes cserepek is megvédik otthonát az időjárástól és egyéb környezeti tényezőktől. Ezek nemcsak energiahatékonyak, hanem vonzóbb esztétikát is kínálnak egy otthonnak, mint a nagy, terjedelmes panelek, amelyeket jelenleg még a leggyakrabban alkalmaznak a kivitelezések során napenergia hasznosítására. Mivel az elsődleges cél az energiaköltségek csökkentése, ez kiemelt szempont a napelemes telepítésnél. A legtöbb cserép 13 és 63 watt közötti teljesítményt termel. A cserepek száma egy tipikus otthoni tetőszerkezetben 40-70%-kal csökkentheti a közüzemi számlát, és minél több elemből áll, annál hatékonyabban növelheti az energiakibocsátást. Élettartama hosszú, általában 20 év feletti, mely azonban függ a gyártótól és a telepítéstől. A napelemes tetőcserepek felülmúlják a hagyományos panelek hatékonyságát. Másik nagy előnyük a panelekkel szemben a tartósságuk, úgy tervezték őket, hogy tartósabbak legyenek, mint a szabványos tetőcserepek. A tető tetején lévő panelekkel ellentétben a napelemes tetőcserepek valójában a tető részét képezik. Mint ilyenek, rugalmasabbak, és ellenállnak a zord időjárási viszonyoknak és a lehullott törmeléknek, valamint tűzállóak, ami nem jellemző a napelemekre.

Tökéletes műemlék épületekhez, ahol például nem megengedett a napelem, esztétikai és szerkezeti hatásuk miatt. A napelemes tetőcserép erre is életképes alternatíva, mivel könnyebbek, így kevésbé terhelik a törékenyebb szerkezeteket.

https://szinvonalbau.hu/

Fűtéssel rendelkező belső falfesték

Magyar kutatás és fejlesztés révén jött létre az az egyedülálló technológia, mely a falfestéket alkalmazza a lakás fűtésére. Az otthonok ökológiai lábnyomának csökkentésére is alkalmas, és energiatakarékos fűtési megoldás. Egy vadonatúj eszköz az okos házak, okos lakások megvalósításához.

Alapkövetelmény a jól szigetelt szerkezet, és a megfelelően előkészített és alkalmazott festékfűtés lényeges idő- és hőveszteség nélkül, közvetlenül melegíti a kijelölt területet. Alkalmazható önállóan, vagy kiegészítő fűtésként is.

Látszó „design” betonfelületek

A design-beton egyre népszerűbb, és eddig elképzelhetetlen helyeken is előszeretettel használják a sokáig hidegnek és ridegnek tartott anyagot.
Körülbelül 30 évvel ezelőtt készítették először az amerikai haditengerészet számára. Manapság már széles színválasztékkal elérhető otthoni és ipari felhasználásra. A portlandcement, szilícium-dioxid-homok, polimer gyanták keveréke, természetes pigmenttel érhető el a kívánt szín. Fontos megjegyezni, hogy nem azonos a polírozott betonnal, amely a hagyományos beton gépi polírozásával érhető el. A design-beton felhordása hasonló a vakolathoz, hiszen mindössze 1-2 mm vastag. A késztermék kopásálló, rugalmas, varratmentes, sokoldalú, tapintható felülettel rendelkezik, könnyen takarítható. Vízálló, mely alkalmassá teszi beltéren (padlón, falon, munkalapon, konyhában, fürdőszobában stb.), valamint kültéren történő alkalmazhatóságát. A színek és a kidolgozás bármilyen dizájnhoz igazítható.

A generálkivitelezőnek és a megrendelőnek is érdeke, hogy olyan megoldásokat, technológiákat alkalmazzon, amely a kész ingatlanban hozzáadott értéket teremt. Ezért minden esetben érdemes szakértői segítséget kérni, hogy egy-egy innováció beépítése gazdaságossági szempontból is optimális legyen.

Hamarosan újabb érdekes innovatív megoldásokról is beszámolunk, nézzen vissza blogunkba később is!

Szolgáltatásainkról tájékozódjon weboldalunkon!

Friss híreket és érdekességeket a Facebook-oldalunkon is olvashat rólunk.

Milyen a jól megépített tető?

Milyen a jól megépített tető?

Milyen egy jól megépített tető?

Ha ránézünk egy épületre, annak megjelenésénél többnyire domináns szerepet kap a tető.

Előző blogunkban az alapozás lépéseiről olvashatott, ezúttal az építkezések leglátványosabb részének utolsó fázisáról ejtünk szót.

A tető – azon kívül, hogy meghatározza az épület külső megjelenését – sok egyéb funkciót, feladatot is ellát.

Jól megépített tető - szinvonalbau.hu

Egyrészt a lehető legszéleskörűbb védelmet kell nyújtania az időjárási hatásokkal szemben, mint például a csapadék, a szél, a vihar, a fagy, és a hőingadozásokat is tompítania kell. Az állandóan változó időjárási viszonyok egyúttal hatalmas terhelést is jelentenek a tetőre nézve. Mindezek mellett az esztétikum is meghatározó tényező.

Egy tető akkor lesz jól megépítve, ha az a vonatkozó szabványok, műszaki előírások, gyártói alkalmazástechnikai útmutatók és az elkészült és engedélyezési és/vagy kivitelezési terv szerint épül.

A tervezésre és kivitelezésre egyaránt találunk előírásokat, melyek legfőbb útmutatói a munkafolyamatoknak, a szükséges anyagoknak.

A jelenleg érvényben lévő fontosabb vonatkozó szabályok és szabványok a következők:

 • DIN 4108 Magasépítmények hőszigetelése
 • DIN 4109 Magasépítmények zajszigetelése
 • DIN 68800 Favédelem
 • DIN 18516 Kültéri átszellőztetett falburkolatok
 • VOB/C DIN 18338 tetőfedési és tetőszigetelési munkálatok
 • MSZ EN 1304 Égetett agyag tető- és kiegészítőcserepek. A termék fogalommeghatározásai és jellemzői.
 • ÉMSZ Cserépfedések tervezési és kivitelezési szabályai
 • ÉMSZ Bádogos munkák tervezési és kivitelezési szabályai
 • ÉMSZ Alátéthéjazatok tervezési és kivitelezési szabályai
(Az ÉMSZ az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége)
A felhasznált anyagok és az elkészült tető tekintetében is kiemelt szerepe van a megfelelő rovar-, gombavédelemnek, és fontos, hogy a tűzvédelemmel is rendelkezzen. A beépítésre kerülő anyagokat a vonatkozó alkalmazástechnikai és felhasználási leírás szerint kell alkalmazni.

Tető rétegrend általános felépítése:

 • Szarufa

A tetőfedési síkot, a tetőszerkezet lejtését a szarufa határozza meg. A szarufák és az azokat alátámasztó szerkezeti elemek az önsúlyukon kívül a fedés és a tető egyéb elemeinek súlyát valamint a szél- és hóterhelést is hordják. Ezekre a terhekre kell méretezni a szarufák keresztmetszetét és a kiosztását a tetőszerkezetben.

 • Alátéthéjazat

Az alátéthéjazat a tetőfedés alá, a vízzáróság fokozására, kiegészítő intézkedésként kerül beépítésre. Alátéthéjazat véd a porhó ellen, valamint a szél torlónyomásától esetlegesen bejutó csapadéktól is. Kivezeti a páralecsapodásból eredő kondenzvízet, segíti a hőszigetelésbe bejutott pára kijutását. Elvezeti a jégsáncképződésnél visszajutó olvadék vizet. Ha a tetőfedő anyag megsérül, átveszi a tetőfedés szerepét a javításig. Kiválasztását befolyásolja az alkalmazott tetőfedő anyag előírt tetőhajlásszög tartományai, a hajlásszög, valamint a tető tervezett beépítése. Ugyanígy meghatározó a tető formája és a területre jellemző időjárási körülmények, valamint a helyi építési előírások, műemléki védettség, vagy a belső terek különleges rendeltetéséből eredő magasabb követelményszint.

Lehet: vízhatlan, vízzáró (esőbiztos), szélzáró, szabad átlapolású, vagy szabadon fekvő.

 • Ellenléc

Az ellenlécek a fedés típusától, a tetőfelület magasságától (szarufahossztól) és a tető hajlásszögétől függően kerülnek méretezésre és fedés alatti szellőző légréteg szükséges magassá­ga is meghatározza. Az ellenlécek hossza és száma általában megegyezik a szarufákéval. Az ellenlécezésnek a DIN 4074-1 „Fenyőfaáru osztályozása teherbírás szerint“ legalább az S 10-es osztály előírásainak kell megfelelnie.

 • Tetőléc

A tető síkját és a tetőfedés megjelenését is befolyásolja a tetőlécezés kivitelezése, ezért kiemelten fontos odafigyelni az egyes tetőfelületek síkbeli egyenességére. Keresztmetszetük igazodik a statikai követelményekhez. Az ellenléchez hasonlóan a DIN 4074-1 szabvány szerinti minimum S 10-es osztály előírásai a mérvadóak.

 • Héjazat

Az esztétikai elvárásoknak megfelelő színben, az általunk kiválasztott és a tervben szereplő tetőfedő anyag használatával készül.

Anyaga sokféle lehet, például:

 • Égetett agyagcserép
 • Bitumenes zsindely
 • Bitumenes hullámlemez
 • Fémlemezes héjazat
 • Betoncserép

A gondosan megtervezett, megfelelő anyagokkal és precízen kivitelezett tető hosszú időre védelmet biztosít felhasználóinak, épp ezért is van óriási jelentősége az esztétikailag kifogástalan megjelenésnek, hiszen jó esetben évtizedekig gyönyörködhetünk a jól megépített tetőben.

GINOP-8.3.5-18 pályázat

GINOP-8.3.5-18 pályázat

ginop pályázat

 

Pályázó neve: SZÍNVONAL-BAU Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

Pályázat neve: A mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése célú hitel program

Projekt neve: A SZÍNVONAL-BAU Kft. modern üzleti kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések

Szerződés száma: H-EKTG1/069013/2020/392733/001

Támogatás összege: 27 298 295 Ft.

A Projekt megvalósításának kezdete: 2020.01.27 

 

Megvásárolt eszközök:

 • HUSQVARNA PG450 BETONCSISZOLÓ
 • DINO 210 XT – SZEMÉLYEMELŐ
 • HUSQVARNA BG378 BETONSÍMÍTÓ
 • FLEX MXE1202 WR3R 140 KEVERŐGÉP
 • MIXER FLATSPRAY 20 GLETTSZÓRÓ BERENDEZÉS
Alapozás lépései

Alapozás lépései

Az épület tökéletes alapozásának megfelelő kialakítása kulcsfontosságú a jövőbeni szerkezeti problémák megelőzéséhez. Az alaptestek betonozása ezért kiemelt figyelmet érdemel. Ismerje meg a folyamat lépéseit útmutatókkal! Előző blogunkban a télen is végezhető építési és felújítási munkákról írtunk, olvasta már?

Ház alapozás, az alapozás menete

Az alapozási munkálatokhoz rendelkezésünkre kell állnia a megfelelő terveknek és engedélyeknek. Akár ipari generálkivitelezés, akár építőipari cég bevonásával készülő magán projekt a feladat, a munkálatokat minden esetben földmunka, tereprendezés, talajmunka előzi meg, mely során felkészítjük a helyszínt az építőipari gépek és a nagy tömegű beton fogadására.

Természetesen ekkora már elkészültek a szükséges tervezési és engedélyeztetési dokumentációk, már jóval a munkálatok megkezdése előtt.

Az alapozás tekintetében két opció közül választhatunk, attól függően, hogy lesz-e pince vagy sem. A munkálatok megkezdése előtt a vízvezeték szerelőknek a szennyvízcsatornát, és a bejövő vízvezeték részére a védőcsöveket el kell helyezni az alapba.

Alapozás, építkezés - szinvonalbau.hu

Alapozás, építkezés – szinvonalbau.hu

Ezt követi az alaptestek sarokpontjainak kitűzése, kimérése. Nagyon fontos, hogy ez pontosan a kivitelezési terv alapján készüljön! Érdemes inkább duplán ellenőrizni a mérési adatokat. A sarokpontokat a talajba vert betonacél pálcákkal jelöljük meg. A sarokpontok mellett szükséges a magassági fixpont kitűzése is, mely a függőleges viszonyítási pont lesz.

A sarokpontokat az alaprajz szerint, a magassági fixpontot pedig a metszetek alapján határozzuk meg. Eszközök tekintetében a sarokpontok kitűzéséhez mérőszalag vagy lézeres távolságmérő eszköz, a függőleges kitűzéshez vízmérték, csöves vízmérték vagy optikai/lézeres szintező műszer használható.

Következő lépés a sarokpontok kibiztosítása, melyhez zsinórpad építése szükséges. A zsinórpad a 0-szinttől plusz egy méter magasságban megépített deszka „kerítés” melynek tetejére szegekkel rögzítjük az alapok sarokpontjait. A zsinórpad geodéziai GPS és koordináták megléte esetén elhagyható.

Milyen mélységű legyen az alapozás?

Az alapozási mélység meghatározásával folytatjuk a kivitelezést. Ez a műszaki rajzokban előre meghatározott érték, melyet számos tényező befolyásol, úgymint az épület vagy szerkezet típusa, az éghajlati zóna, az építési terület talajszerkezete és a talajvíz szintje is.

Figyelembe kell venni az épület szerkezetét – úgymint az emeletek számát és súlyát. Kihagyhatatlan a szintezés, valamint az alap felső síkjának meghatározása is.

A függőleges szintek meghatározását követően kerül sor a földkiemelésre. Ez történhet gépi, vagy kézi erővel. 1,2 m-nél mélyebb alapárok (vagy alapgödör) esetén a balesetek és az esetleges kár megelőzése érdekében a földfal beomlása elleni védekezés indokolt. Ebben az esetben rézsűs földkiemelés vagy dúcolás szükséges.

Amennyiben a földkiemelés magas talajvízszintet tár fel, úgy talajvízszint-süllyesztés szükséges. 

Az alapgödör vizét az alapsík alá nyúló kutakkal állandó, fokozatos szivattyúzással tudjuk vízteleníteni.

Ha az építési dokumentáció vasalt alapot ír elő, ezen a ponton következik

a betonacél armatúra elhelyezése.

betonacél armatúra, betonvas elhelyezése - szinvonalbau.hu

 

Az így előkészített területen következhet a betonozás, és az ehhez szükséges zsaluzás is – melyet a statikus terv szerinti minőségben végezzünk.  Még a betonozási munkálatok elkezdése előtt arról kell dönteni, hogy kész betont szállítsanak az alaphoz, vagy pedig béreljenek egy betonkeverőt, és helyben készüljön el a beton.

 

A kész beton minősége biztosabb és egyenletesebb, mint a helyben kevert betoné. A beton legnagyobb sűrűségének eléréséhez tömörítést használjunk.

Korábban ezt döngöléssel vagy lyukasztással érték el, de manapság a tömörítést többnyire vibrációval végzik. A friss beton formába öntésekor légbuborékok keletkeznek. Ha nem távolítjuk el a légbuborékokat a betonkeverékből, akkor a beton porózussá vagy áteresztővé válik. A porózus vagy áteresztő beton szivárgások, korrózió forrása lehet az épületben.

A tömörítés olyan technika, ahol a vibrálással keltett rezgések hatására a betonrészecskék egymás közti súrlódása csökken. A légbuborékok és fölösleges víz a felszínen kiválik, mely által a beton tömörül. A vibráláshoz tű- vagy lapvibrátorok használhatók. A technika segít elérni a beton tervezett szilárdságát, és végső soron megnöveli a ház vagy épület élettartamát.

Az egyik legfontosabb építési feladat a beton utókezelése

Ahhoz, hogy a minőségi elvárásoknak megfelelő, terhelhető és időtálló legyen az építkezés során használt beton, nagyon fontos lépés a friss betonalap utókezelése. Az alapanyag megfelelősége önmagában nem elégséges, a befektetett idő és pénz is kárba veszhet, ha az utolsó fázist nem végezzük kellő gondossággal.

A friss beton meglehetősen sérülékeny, ezért elsősorban a fizikai behatásoktól kell megvédeni. A teljes szilárdság eléréséig a beton számára nélkülözhetetlen a víz jelenléte, ezért mindenképp meg kell védeni a kiszáradástól.

Ezt a legegyszerűbben a felület locsolásával, permetezésével érhetjük el, de speciális eszközökkel a párolgás elleni védelemmel is óvhatjuk a kiszáradástól.

A kellő gondossággal, körültekintően elkészült alap biztosítja számunkra a hosszú élettartamot, a készülő ingatlan tartós minőségét. alapozás alap építés, kiásás, generálkivitelezés - szinvonalbau.hu

Köszönjük, hogy elolvasta írásunkat! Kérem, ha bármilyen kérdése merült volna fel, vagy éppen Ön is kivitelező keres, hívjon, vagy írjon nekünk!