Milyen munkavédelmi ruházatot, eszközöket igényelnek a különféle munkafolyamatok felületvédelem esetén?

A felületkezelés célja, hogy a folyamat során a korrodált vagy más módon elöregedett vagy külső tényezők hatására elhasználódott felületek tisztítása és lehetőség szerinti visszaállítása történjen az eredeti állapotba.

A leghatékonyabb eljárás az, ha a kezelt felületet kezdettől megvédjük a szennyeződéstől, sérülésektől vagy öregedéstől. Erre nincs mindig lehetőség, illetve a már károsodott felületek állapotának visszaállítása is gyakran cél az építőipari vállalkozások feladatkörében. Számos anyag és eszköz áll rendelkezésre ahhoz, hogy elérjük a kívánt hatást.

Minden esetben elsődleges a munkaeszközök és a munkaterület védelme mellett a feladattal megbízott humánerő védelme. Ezt a munkavédelmi előírások alkalmazásával és egyéni védőfelszereléssel, -ruházattal biztosítjuk.

Az egyéni védőfelszerelés olyan védőruha, sisak, védőszemüveg vagy egyéb ruhadarab, felszerelés, amelyet arra terveztek, hogy megvédje viselőjének testét a sérülésektől vagy fertőzésektől.

A védőfelszerelések által kezelt veszélyek közé tartoznak a fizikai, elektromos, hő-, vegyszerek, biológiai veszélyek és a levegőben lebegő részecskék. A védőfelszerelés viselhető munkavégzéshez kapcsolódó munkahelyi biztonság és egészségvédelem, valamint sport és egyéb szabadidős tevékenységek során. Az egyéni védőeszközök célja, hogy csökkentsék a munkavállalók veszélyeknek való kitettségét. Bármely egyéni védőeszköz akadályt képez a viselője/felhasználója és a munkakörnyezet között.

Ez további megterhelést okozhat a viselőben, ronthatja a munkavégzés képességét, és jelentős mértékű kényelmetlenséget okozhat. Ezek bármelyike ​​eltántoríthatja a viselőket a védőfelszerelés helyes használatától. A jó ergonómiájú kialakítás segíthet minimálisra csökkenteni ezeket az akadályokat, és így hozzájárulhat a biztonságos és egészséges munkakörülmények biztosításához.

A felületvédelmi munka ugyanakkor számos speciális követelményt támaszt a munkaruházattal és annak anyagösszetételével, jellemzőivel és kényelmével szemben is.

Milyen konkrét eszközök állnak rendelkezésünkre a munkavédelmi ruházatok kínálatában?

  • Tyvek védőruházat

Védi a közvetlenül az alatta lévő ruházatot, de ezzel együtt közvetetten a bőrünket is, hogy ne érintkezzenek a veszélyes anyagokkal.

  • Légzésvédő szájmaszk

A munkavédelmi felszerelések között a légzésvédő maszkok kiemelten fontos szerepet töltenek be, hiszen ezek az eszközök hatékony és biztonságos védelmet nyújtanak a veszélyes gázokkal, gőzökkel és részecskékkel szemben. Magyarországon kizárólag a meghatározott kategóriába besorolható légzésvédő maszkok alkalmazása engedélyezett, melyek maximálisan megfelelnek az európai szabványoknak és biztonsági előírásoknak.

Az egyik típusa a szűrőtípusú légzésvédő eszközök, valamint használható a környezeti levegőtől független izolációs légzésvédő készülékek, melyek hatékonyságukat kialakításuknak köszönhetik. A szűrőtípusú légzésvédő eszközök a belélegzett levegőt egy szűrőn keresztül képesek megszűrni a szennyező anyagoktól, így a levegőből megkötik a káros részecskéket és szennyezőket.

  • Védőkesztyű

Felületvédelmi feladatok végzése közben elsődlegesen a vegyszerek, lúgok és savak ellen szükséges védelmet biztosítanunk. A különböző sav- és lúgálló, különböző vegyszereknek is ellenálló védőkesztyűk széles kínálata áll rendelkezésre a piacon.

  • Munkavédelmi védőszemüveg

A szem az egyik legfontosabb érzékszervünk, a mindennapi teendők elvégzéséhez is szükséges, ezért a védelme is alapvető fontosságú. Esetünkben a legnagyobb kockázatot a fröccsenő vegyi anyagok jelentik, ezek szembe, illetve egyéb nyálkahártyára kerülését kiemelten fontos megakadályozni.

  • Sisak

A védősisakok megelőzhetik vagy minimalizálhatják a fej és az agy sérüléseit, védelmet nyújtanak a leeső tárgyak vagy törmelék, más tárgyakkal való ütközés, áramütés és eső ellen. A legtöbb fejsérülés elkerülhető, ha a megfelelő fejvédőt választjuk, használjuk és karbantartjuk. Védősisakra csak bizonyos esetekben van szükség, így ha a kockázatértékelés nem tárja fel a fejsérülések kockázatát, akkor nem kell viselni. A különböző építési területek azonban saját szabályaikat alkalmazhatják, és ha a kockázatértékelés megállapította a fejsérülés lehetőségét, akkor a védősisak viselése kötelező, függetlenül az építési munka jellegétől vagy a projekt méretétől.

  • Speciális esetben frisslevegő utánpótlás biztosítása vagy légzőkészülék

A légzőkészülékek arra szolgálnak, hogy megóvják a használót a levegőben lévő szennyeződések belélegzésétől, így óvják légutak egészségét. A légzőkészülékeknek két fő típusa van. A légzőkészülék egyik típusa úgy működik, hogy kiszűri a vegyszereket és a gázokat vagy a levegőben lévő részecskéket a felhasználó által belélegzett levegőből. A szűrés lehet passzív vagy aktív (motoros). A gázálarcok és a részecskeszűrős légzőkészülékek (mint pl. az N95 maszkok) az ilyen típusú légzőkészülékek példái. A második típusú légzőkészülék úgy védi a felhasználókat, hogy tiszta, belélegezhető levegőt biztosít más forrásból. Ebbe a típusba tartoznak a légzőkészülékek és az önálló légzőkészülékek. Munkakörnyezetben légzőkészüléket kell használni, ha nem áll rendelkezésre megfelelő szellőzés, vagy más műszaki vezérlőrendszerek nem kivitelezhetők vagy nem megfelelőek.

Az építőipari cégnek, ipari generálkivitelezőként kiemelt figyelmet kell fordítania a munkavállalók védelmére is. A 65/1999. (XII. 22.) EüM rendelet szabályozza a munkavállalók munkahelyen történő egyéni védőeszköz használatának minimális biztonsági és egészségvédelmi követelményeit, ez segíti a generálkivitelezőt a megfelelő védelem kialakításában. A munkáltató kötelessége és feladata biztosítani az egyéni védőfelszerelést, a munkavállalók pedig kötelesek az egyéni védőfelszerelést használni és jelenteni annak minden hibáját vagy elvesztését is.
Ha érdeklődik az építőipari folyamatok, technológiák iránt, olvassa el korábbi bejegyzéseinket is!
Facebook-oldalunkon mindig friss híreket olvashat.