Egy gyáripari terület új kulturális funkciókkal
2010-ben Pécs Európa Kulturális Fővárosa volt. Ennek az eseménynek a keretében újult meg a Zsolnay Negyed a városban és kapott új funkciókat.

Zsolnay Miklós által alapított gyárat fia Vilmos tette világhírűvé. A porcelángyártást olyannyira felzárkóztatta a korabeli ipar élvonalához, hogy az 1878-a Párizsi Világkiállításon a magyar Zsolnay Gyár nyerte le a kiállítás aranyérmét, vagyis a „Grand Prix”-t. A család élete olyannyira egybefonódott a gyárral, hogy otthonaik is a gyár területén kaptak helyet. Természetesen ezek az épületek mind- mind a gyár remek műveit hordozzák. Mint például a „Dozsó ház”, későbbi nevén Zöld ház, amelynek tetőcserepei szembeötlő módon mutatják, milyen különleges helyen épült.

A munkálatok során a szakemberek több különleges kihívást oldottak meg. Ilyen volt a ház tetőcserepeinek cseréje. Az 1800 m 2 -es tetőfelületre az eredeti színminta alapján egyedileg gyártott hódfarkú cserepek egy hazánkban közismert kerámia tetőcserépgyártó modern szlovéniai gyárában készülnek, a különleges formájú gerinccserepeket pedig ugyanezen gyártó békéscsabai gyárában állították elő. Ez mintegy 58 000 db íves vágású hódfarkú kerámia tetőcserepet, 700 db nagyméretű és 110 db kisméretű gerinccserepet, valamint további kiegészítőket jelentett.

Az épület ma a Bóbita Bábszínház otthona. Az ipar csodálatos képessége, hogy a korának építőpari élvonalát képviselő épületet évszázadokkal később képes volt úgy megújítani, hogy még nagyon- nagyon sokáig élő példaként szolgáljon egy kiváló és a munkája iránt elhivatott család szakértelméről.