A beton a leginkább nélkülözhetetlen építési anyag manapság. Segítségével bármi felépíthető. Ráadásul felhasználás előtt képlékeny halmazállapotának köszönhetően bármilyen, nekünk szükséges, formába lehet önteni.

A betont speciális járművel szükséges kiszállítani (mixerautó), amely azt biztosítja, hogy megmaradjon a képlékenysége. De ez még nem minden, hiszen a betont el is kell juttatni valahogy a szállítóeszközből a kívánt felületre. Korábban ezt az építőmesterek, gépi eszközök híján, kénytelenek voltak maguk odavinni, méghozzá vödrökben, talicskán a helyszínre. De gondoljunk csak bele, mennyi rengeteg felesleges időt és energiát vett igénybe a megfelelő mennyiségű beton ilyen módon való leszállítása.

Ezért ki kellett találni: hogyan lehet ezt a nehezen kezelhető, súlyos anyagot a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban gép által elhelyezni? Erre jelent megoldást a betonpumpa.

Mivel a transzportbeton állaga beépítés előtt nem szilárd, ezért csakúgy, mint a folyékony anyagok esetében, pumpálással mozgatható. Ezt használja ki a betonpumpa, amikor a forráshelyről a célhelyre juttatja a betont. Milyen jó, hogy manapság már alapvetően elérhető az építkezés során ez a munkagép mindenki számára.