Ahogy csökken a hőmérséklet és beköszöntenek az első fagyok, fontos tudni, mi történik az építőiparban. Például a tavasz, a nyár és az ősz közismerten alkalmas az építési munkákra. Maguk a munka folyamtok megszervezése, sorrendje is igen lényeges. De mi a helyzet a téli építési projekttel? Minden ingatlan építkezésének szükséges leállnia, ha megérkezik a tél? Meglepő, de a válasz az, hogy nem!

Építési munkák – kérdések és válaszok

Akkor mégis miért szünetel a legtöbb építkezés a hidegebb időszakban? Ha az alap nem készül el, vagy a tetőt nem fejezik be, a magánprojektek gyakran úgy döntenek, hogy leáll a munka a téli szezonra. Az építőipari vállalatok projektjeinek a gazdaságosság figyelembevételével kell tervezni a kivitelezési munkálatokat, és a tervezett határidők kihívások elé állítják az ingatlan kivitelezőjét.

 

Építési munkák. Kihívások és lehetőségek - szinvonalbau.hu

Kép forrása: alamy.com

Elsősorban hatalmas kihívást jelentenek az időjárási körülmények, a szélsőséges időjárási viszonyok. Egy adott munkafolyamat akkor kivitelezhető, ha a technológiájához adottak a megfelelő körülmények. Számos téli időjárási körülmény befolyásolhatja az építőipari tevékenységeket és nem utolsó sorban a dolgozókat.

A legtöbb ilyen tipusú munkát szinte lehetetlen elvégezni, amikor a hőmérséklet túlságosan alacsony vagy a páratartalom nem megfelelő.

Milyen munka végezhet el biztonságosan télen?

Az épület, épületek beltéri munkafolyamatainak többsége bármely évszakban kivitelezhető. Attól függően, hogy van-e alapozás, a szerkezeti építkezések folytatódhatnak mindaddig, amíg betartják a téli szükséges műszaki, és biztonsági gyakorlatokat. A már lerakott alappal, falakkal és tetővel rendelkező kereskedelmi vagy lakóépületek belső munkái a hideg időszak során folytathatók. Ilyenek például a

hideg- és melegburkolatok cseréje vagy lerakása,

válaszfalak készítése,

gipszkartonos munkálatok,

belső vakolat felhordása,

beltéri festés,

mázolás,

villanyszerelés,

fűtés-korszerűsítés és kiépítés,

vízvezetékek karbantartási és beépítési munkálatai,

szaniterek beépítése.

Vannak azonban olyan kültéri felújítási munka is, amely elvégezhet a téli hónapokban is. A tetőcsere is ezek közé tartozik, mindössze azt kell szem előtt tartani, hogy csapadékmentes időszakban végezzük.

Hasonló a helyzet az épület ereszcsatorna cseréjével, amelynél az enyhébb, fagy- és csapadékmentes napok kedvezőek. A nyílászárók beépítése valamint cseréje szintén megvalósítható ebben az időszakban is.

Hogyan optimalizálhatjuk a körülményeket?

Olyan időszakokban, amikor nem megfelelőek a körülmények, gazdaságossági és megvalósíthatósági szempontokat figyelembe véve lehetőség van ezek javítására.

Téli időszakban ilyen lehet a munka szempontjából megfelelő hőmérséklet biztosítása fűtéssel, vagy a páratartalom csökkentése ipari párátlanító berendezéssel. A téli hónapokra jellemző kedvezőtlen fényviszonyokat világító lámpatestek elhelyezésével javíthatjuk.

Még ha az építő fűtőtesteket vagy hőburkolatokat is használ a beton hőmérsékletének fenntartására télen, akkor is nagy kihívást jelent a betonöntés. Ennek az az oka, hogy télen a talajban lévő nedvesség megfagy, és a fagyott talajra nem lehet betont önteni.

Amikor a talaj felolvad, a felesleges nedvesség és hő felszabadul a betonon keresztül, ezáltal a föld elmozdulhat, amitől a télen öntött beton megrepedhet.

 

beton, betonöntés, építési munkák - szinvonalbau.hu

Kép forrása: constructionworld.org/

A másik probléma, hogy a felső réteg kérgesedik, de az alsóbb rétegek nem köt meg ugyanabban az ütemben, és ez a beton minőségét befolyásolja. A beton a kötése során hőt termel, de ez önmagában nem védi meg a fagyástól.

Vannak olyan cementek, melyek szilárdulása magasabb hőfejlődéssel jár együtt. Hidegben ezek a cementek kerülnek előtérbe. A magasabb hozzáadott cementmennyiségnek ugyanúgy jótékony hatása lehet a hidegben való hatékonyabb szilárdulásának.

Szükség esetén kötésgyorsító, fagyásgátló adalékokkal is dolgozhatunk. Kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy sem az adalékanyag, sem pedig a fogadószerkezet nem lehet fagyott. Ügyelni kell még arra is, hogy az elkészült beton felületeket védő szigetelést kapjanak.