Egyre fontosabb az építőiparban a természetes és környezetbarát anyagok használata. Szerencsére ezeknek az anyagoknak az ára is folyamatosan csökken, így többen és többen döntenek úgy, hogy az építkezés során fontos szempont a környezettudatosság is.

Az elmúlt pár évtized az építőipar fellendülésével párhuzamosan a világ egy jelentős részén a természetes építőanyagok háttérbe szorulásáról is szólt. Eltűnt a vályog, a szalma, sok helyen a fa, ezek helyét átvette a beton.

Ki gondolta volna akár 100 éve, hogy egyszer hiány lesz homokból vagy hogy a csak hatalmas energiabefektetéssel előállítható cement lesz az egyik uralkodó anyag? Az elmúlt években világossá vált, hogy ez a tendencia nem folytatható, egyre többen kezdtek visszatérni a természetes építőanyagokhoz.

Csökkenő árkülönbség

A folyamatot segíti az is, hogy míg öt-hat évvel ezelőtt a környezetbarát építőanyagok 30-50 százalékkal voltak drágábbak, ez mostanra a felére csökkent és úgy tűnik, ez már elég volt a jelentős változáshoz.

Mit válasszunk?

A kérdés az, milyen építőanyagot érdemes választani, ha az embernek fontos a környezete. Szerencsére ma már egyre nagyobb a választék.

Az ilyen téglák teljes életciklusuk során sem jelentenek veszélyt az ökológiai egyensúlyra. Ráadásul meglepően kevés energia kell az építőanyagok előállításához, gyakorlatilag nincs melléktermék, azaz csökken a természeti környezet terhelése.

A „fehér tégla” 2000 óta a falazóelemek között egyedülállóként elismert Környezetbarát termék, mely segíti a földi élet feltételeinek megőrzését.