A klímaberendezések nem túl környezetbarát megoldások, ezért hoztunk néhány olyan tippet, amely elősegíti, hogy kevesebbet kelljen használni ezeket a gépeket.

Árnyékolás.

Ne jusson be a meleg az épületbe. A meleg kint tartásának egyik legpraktikusabb módja, ha kívülről árnyékolunk. Ha már odatűz a nap, húzzuk le a redőnyt, nyissuk ki a napellenzőt vagy éppen engedjük le a naphálót. Forró a kinti levegő esetében érdemes az ablakot csukva tartani, míg enyhül a hőség.

Növények.

A növények az épített környezetünkkel ellentétben nem forrósodnak fel és nem szívják magukba a hőt, sőt még árnyékolnak is. Következésképp kellemesebb mikroklímát teremtenek. gondoljunk csak bele, egy nagyobb árnyas parkban akár néhány fokkal is alacsonyabb értéket mutatnak a hőmérők, mint pár utcával odébb, a házak között.

Éjszakai szellőztetés.

Amint lemegy a nap kezdhetünk neki a jó alapos átszellőztetésnek, lehetőleg kereszthuzattal. Ezt mind az esti enyhülés, mind a hajnali, kellemesen hűs levegő idején érdemes megtenni, klíma nélkül is szépen lehűti az épületet.

+1 érdekesség:

Okos iroda (smart office) Pici kitekintést jelent az a tény, hogy már léteznek olyan épületek, amelyek képesek automatikusan, emberi beavatkozás nélkül monitorozni és beavatkozni az üzemeltetésbe. Olyan adatokat gyűjtenek, mint fűtések, hűtések, árnyékolások, riasztások, megfigyelőrendszerek és vagyonvédelem, valamint a közművek használata, az épület állaga, a ki és belépők forgalma. Az adatok birtokában pedig be tudnak avatkozni a működésbe úgy, hogy minél kevesebb energiát fogyasszon a létesítmény.