Már a tervezést is utolérte jó ideje az automatizáció, gondoljunk csak a „kádárkocka” épületekre, vagy a jó öreg típusterv megoldásokra. Érdekes kérdés, hogy vajon lehetséges-e megfelelő bemeneti igények alapján is terveket generálni?

Erre a kérdésre ad választ a generatív tervezés, melynek hazája japánban van, ahol köztudottan fontos a rendelkezésre álló terület kihasználtságának maximalizálása. A generatív tervezés előnye még, hogy a természetes világhoz igazodik és a különféle igényeknek eleget téve fejleszti tovább a terveket. A tervezők és mérnökök betáplálják a paramétereket – a tervezés célkitűzését, anyagokat, gyártási módszereket és költségkorlátozásokat – amelyek segítségével gyorsan és nagy mennyiségben generálódnak a lehetséges tervezési megoldások.

A tervezési folyamat ideje töredékére csökken és a még jobb, hogy ezzel a módszerrel azt is könnyebb megmutatni az ügyfeleknek, hogy mi az, ami nem működne. Tehát nem kell napokig foglalkozni egy olyan tervvel, ami csak azért jön létre, hogy bemutassuk mi a rossz. Az elfogadott elképzelések után a kiviteli tervekhez már csak minimális korrekciókat kell elvégezni és már következhet is az engedélyeztetési fázis.

A folyamat eredményeként egyszerű, ámde funkcionális, a lehető legnagyobb helykihasználtságú épületet valósíthat meg a kivitelező.