A technológia rengeteg ponton hasznos módon szolgálja ki az életünket. Hiszen az ember hajlamos arra, hogy pazarolja az energiát. Például nyitva felejti az ablakot, égve hagyja a lámpát, túl magasra
állítja be a termosztátot, mert fázik.
Az intelligens épület (intelligent building) olyan épület, amely automatikusan, azaz emberi beavatkozás nélkül, vagy csak minimálisan szükséges emberi beavatkozással képes ellátni feladatait, vagy az üzemeltetést.

Ezeknek a rendszereknek is több fajtája van:

  •  központi intelligencia,
  •  elosztott intelligencia valamint
  •  összetett intelligencia használatával működtetik az épületek berendezéseit, vagy fogadják azok jelzéseit.

Az épületek működhetnek folyamatos emberi ráhatással, érzékelők paraméterei alapján, vagy az intelligenciát hordozó vezérlőkre letöltött szoftverek segítségével, távfelügyeletről; külön-külön, de akár egyszerre is.

Okos otthon (smart home)

Az intelligens otthonba egy központi vezérlőegység kerül telepítésre, amely azután egyfajta agyként vezérli majd a ház rendszereit. Ehhez csatlakoznak különféle módokon a fűtés, a világítás, a zárak,
mintha csak e rendszer testrészei volnának.

Okos iroda (smart office)

Egy magasabb szintű üzemeltetést lehetővé tevő technológiai alapú megoldás és az irodai kényelem fokozására is képes. Segítségével megoldható komplex adatgyűjtés az épület üzemeltetéséhez kapcsolódóan. Akár a helyiségenkénti hőmérséklet szabályozás. A hűtés/fűtés automatikus kialakítása, amely komoly mennyiségű energiát képes megspórolni. Világítás szabályozás, valamint olyan rendszerek kialakítása, amelyek a természetes napfényt imitálják. A konferencia, vagy tárgyalótermek automatizációja, ahol a prezentáció elindításának hatására a rendszer automatikusan beállítja a teremben a fényerőt és a hangerőt egyaránt. A napsütésnek megfelelő árnyékolás, amikor a tűző nap fénye nem vakít el az asztalodnál.

Okos város (smart city)

Ez a kifejezés a magyar Digitális Jólét Program 2.0-ban is fontos helyet kapott. De a világban is számos megoldás születik okos város projektek kiszolgálására. Intelligens jegyásárlási rendszerek, automatikus, követő közvilágítási rendszerek, személyfelismerő és követő szolgáltatások. Az „okos városok” lényege, hogy élhetőbb, a lakosság igényeihez jobban alkalmazkodó és azokat kiszolgáló települések jöhessenek létre.