Koppenhága lesz 2023-ban az Építészvilág Fővárosa – döntött az UNESCO és az Építészek Világszövetsége (UIA). Ezzel párhuzamosan a dán fővárosban rendezik majd az Építészek Világkongresszusát is. Koppenhága a második építészeti főváros lesz Rio de Janeiro után.

A projekt azonban nem indul jól: a koronavírus-járvány miatt a riói programokat egy teljes évvel el kellett halasztani, vagyis nem idén, hanem 2021. július 18-22-ig rendezik majd meg. A háromévente rendezett esemény kísérőrendezvénye a Kongresszus, amelynek egyik célja segíteni az adott város építészeti örökségének megőrzését, és új szinergiákat keresni építészet és kultúra közt.

Koppenhága győztes pályázata „Fenntartható jövőképek – senkit sem hagyunk hátra” jeligével futott. A programok középpontjában „az építészet szerepe a fenntartható várostervezésben” lesz majd, és úgy mutatja be az építészetet, mint az ENSZ 2030-ra kitűzött 17 fenntartható fejlődési célja elérésének egyik kulcsfontosságú eszközét. A dán építészet ebben valóban a világ élvonalában van, bőven elég a Bjarke Ingels-féle CopenHill környezetbarát, sípályával megspékelt erőműre gondolni.