Az, hogy a nedvesség mekkora kárt képes okozni az épületben, járda burkolatokban akkor válik nyilvánvalóvá, amikor a téli fagyos időjárás után, egy napfényes délelőttön felmérjük a házkörüli tennivalókat. Még a legkorszerűbb vízszigetelési eljárások is csak akkor nyújtanak tartós védelmet, ha az alkalmazott módszerek illeszkednek az épülethez, és a felhasznált termékek teljesítik a legmagasabb minőségi elvárásokat.

Legyen szó pincéről, az épület külső, vagy belső vízszigeteléséről fontos kérdés, hogy a víz egyáltalán hogyan jut be az épületbe? Milyen technikák és rendszerek szükségesek a megbízható víz elleni védelem kialakításához?

Az épületek alapja és a pince közvetlen kapcsolatban áll a talajjal, ezáltal ki van téve a víz beszivárgásának.

A házon belüli nedvesség keletkezhet főzés, zuhanyzás, ruhamosás és szárítás kapcsán. Azonban meg lehet gátolni, hogy a víz beszivárogjon az épület szerkezetébe, a megfelelő intézkedésekkel és megfelelő termékekkel. A sérült vagy alkalmatlan vízszigetelést mindenképp el kell kerülni. Különben túlzás nélkül ez lesz a „vég kezdete.” Napsütés, eső, szél, hó és jég kívülről érkezik – a tető ellen kell álljon a külső erőknek és nagy terheléseknek. A szélsőségesen változó időjárás nagy hatással van a tető élettartamára. Előbb vagy utóbb rések jelennek meg, amelyek lehetővé teszik a víz beszivárgását és szerkezeti károsodáshoz vezethetnek. A régi bitumenes membránok esetén a veszély mindenhol fennáll. Leginkább a garázsok, autóbeállók és nyaralók érintettek, de a műhold antennák és napelemek csatlakozásai is problémás pontok. Ha ezeken a pontokon hibát tapasztal, minél előbb cselekedni kell.