Az intelligens anyagok korát éljük, és természetesen a fejlődés e vonalából nem maradhatnak el az építőanyagok sem. A holland Delfti Egyetem kutatói nemrég bejelentették: vizsgálódásaiknak köszönhetően hamarosan a betonszerkezetek önmaguktól gyógyítják majd be sérüléseiket, akárcsak az emberi csont. Mindehhez pedig a baktériumokat hívnák segítségül, amelyeket még a folyékony betonba belekevernének, csakúgy, mint a táplálékukat – az ezen növekvő baktériumtelepek anyagcsere-folyamatai során keletkező melléktermékek egyben beforrasztanák az anyagban keletkező hajszálrepedéseket.

 „A beton legnagyobb ellensége a víz, mert az behatol a repedésekbe, és agresszív vegyületeket juttat az anyagba” – elemzi a kutató. „Ezek a vegyületek pedig egyaránt roncsolják a betont és a benne lévő vasalást.

A repedések megkeresése és megjavítása időigényes feladat, a vasbeton szerkezetek újjáépítése viszont rendkívül drága.

A javasolt megoldás: baktériumokat keverni a betonba, amelyek vízzel és kalcium-laktáttal táplálkoznak, anyagcsere-folyamataik során pedig kalcit, egy természetes kötőanyag keletkezik. A baktériumok egészen hosszú, akár 50 éves „alvó” időszakot is átvészelnek tápanyag nélkül. Víz hatására viszont életre kelnek, akárcsak a vetőmagok. Ahhoz, hogy nyugalmi állapotban tarthassák a betonba kevert baktériumokat, 2-4 milliméteres kerámiakapszulákba csomagolták azokat. Így a baktériumok csak akkor aktiválódnak, ha repedések keletkeznek és víz jut a szerkezet belsejébe.