Nem csak a tél közeledtével érdemes foglalkozni a hőszigetelés témájával, hanem azért is, mert 2021-től új, az eddiginél szigorúbb épületenergetikai szabályozás lép életbe.

Mit érdemes tudni róla? Minden olyan épületre vonatkozik, aminek a kulcsátadása 2021. január 1. után van.

A szigetelés természetesen már a falaknál elkezdődik. A falazóelemek piacán sokrétű választékkal találkozunk. Érdemes hát több forrásból utánanézni, hogy melyiket válasszuk, mert páratechnikai, környezetvédelmi szempontok is felmerülnek az anyagi és ízlésbeli elvárások mellett.

Ha már megvan a fal, akkor ugyancsak sokszázezer forintról beszélünk, amikor a szigetelő anyagok között válogatunk. A kőzetgyapot még mindig jó választásnak tűnik, hiszen ennek köszönhetően elkerülhető a penészedés. Kezd helyet követelni magának az üveggyapot is, de itt és most nem dolgunk, hogy pontot tegyünk nagy kőzetgyapot kontra üveggyapot vita végére. A választásnál az alábbi szempontok kerülnek latba. Legyen jó a hőszigetelésben, legyen kellően stabil szerkezetű, nem éghető, akusztikailag kedvező tulajdonságú és egyszerűen felhasználható.

Az ásványi hőszigetelő lapok például azért érdekesek, mert tulajdonképpen a legegyszerűbb módon, levegővel hőszigetelnek. A millió apró pórus közé zárt levegővel teremtik meg a szigetelést. Éppen ezért a párát is áteresztik, ami nagyon nem mindegy, ha a lakásban vagy házban a belső térben megfelelő természetes klímát szeretnénk.

Szóval a hőszigetelés egyre fontosabb lesz, nem árt tehát alaposan átgondolni a kérdést, mielőtt belevágnánk.