Blogbejegyzéseink között már írtunk arról, hogy milyen kihívások nehezítik egy építőipari cég feladatait a téli hónapokban. Ezúttal említést teszünk a használható anyagok köréről, ami az ipari generálkivitelezés során is meghatározó.

A téli időszak nagyban behatárolja az építési, felújítási munkálatok körét. Ilyenkor olyan feladatokat lehet elvégezni, ahol adottak a kiválasztott munkafolyamat technológiájához megfelelő körülmények.

Technológiák és anyaghasználat télen  - szinvonalbau.hu

Ezek jellemzően olyan folyamatok, melyekben nem fagyveszélyes anyagokat használnak fel.

Ilyen például: tetőszerkezet építés, cserépfedés, gipszkartonszerelés, térkő fektetés, elektromos szerelvények (kapcsolók, dugaljak) felszerelése, stb. Olyan időszakokban, amikor nem megfelelőek a körülmények, gazdaságossági és megvalósíthatósági szempontokat figyelembe véve lehetőség van a körülmények javítására.

Téli időszakban ilyen lehet:

  •  megfelelő hőmérséklet biztosítása fűtéssel és/vagy letakarással (jellemzően fóliával, szigetelő anyaggal)
  • páratartalom csökkentése párátlanító berendezéssel és szellőztetéssel
  • kevés fény esetén világító lámpatestek elhelyezésével

A legnagyobb és legtöbb probléma az alacsony, 0 °C alatti hőmérséklettel adódik az építőiparban.

Az építési anyagok csomagolásán mindig feltünteti a gyártó a tárolási, felhasználáskori (beépítéskori) hőmérsékleti tartományt. Alacsony hőmérsékletre érzékeny termékek jellemzően olyan anyagok, melyek vizet is tartalmaznak vagy melyekhez vizet kell adagolni (például: beton, falazó-és vakolóhabarcs, csemperagasztó, glettanyag, festékanyag stb.). Nagyon fontos, hogy nem elegendő a levegő hőmérsékletét figyelembe venni, hanem a különböző fogadófelületek felületi hőmérsékletére is tekintettel kell lenni. Hiszen hiába van +5 C-fok hőmérséklet egy helyiségben, ha a felület (főleg, ha az például betonfal) jóval hidegebb. Kültéri betonozás esetén fontos, hogy nem csak bedolgozáskor, hanem bedolgozást követő 24 órán belül se legyen a hőmérséklet 0 °C alatt. Gyakori hiba, hogy napközben betonozáskor 0 °C felett van a hőmérséklet, és éjszaka jön egy jelentős lehűlés komoly mínuszokkal, és a beton megfagy és tönkremegy.

Alacsony hőmérsékletre érzékeny anyagok továbbá:

  • PVC anyagok: hideg időben rideggé válik, alakításkor, mozgatáskor stb. elrepedhet, eltörhet (például PVC lemez lapostető szigetelő anyag, épületgépészeti vezetékek stb.)
  • bádogosipari termékek: hideg időben rideggé válik, alakításkor, mozgatáskor, elrepedhet, eltörhet
  • elektromos vezetékek: hideg időben nehezen alakíthatók, hajlíthatók
  • bitumenes lemez szigetelő anyagok: hideg időben rideggé válik, alakításkor, mozgatáskor, elrepedhet, eltörhet

Páratartalom

Építés és átalakítás során rendkívül sok nedvesség kerül be az épületbe a felhasznált anyagok által (ezen felül akár a csapadék, vagy a külső páratartalom miatt is). Téli időszakban az alacsony hőmérséklet miatt lassú a száradás. A hőmérséklet emelésével azonban a belső helyiségekben jelentősen megemelkedik a levegő páratartalma is.

A magas páratartalomra érzékeny anyagok

  • faanyagok (pl. ablakok, ajtók stb.)
  • fa alapú anyagok (pl. laminált parketta, bútorok stb.)

Ezek páratartalom változás hatására méretükben, térfogatukban is változnak. Ezért ezeket olyankor javasolt beépíteni, amikor már nagy páratartalomváltozás nem várható az épületben. A páratartalom megfelelő beállítására páramentesítő készülék használata és rendszeres szellőztetés a megoldás.