A zsalurendszerekre leghamarabb az alapozás betonozásánál, a kerítésalap elkészítésénél gondolunk. Felmerül még a nagyobb terhelésnek kitett felületeknél, ablakoknál, épület födém kialakításánál is. A kiviteli tervdokumentáció része lehet a zsaluzási terv elkészítése, amely különleges szakfeladat a tervező számára. Különösen bonyolult kihívás az ipari épületek zsaluzási tervének elkészítése.

A zsaluszerkezet anyaga szerint a zsalu lehet fa- vagy fémzsaluzat.

A hagyományos zsaluzatok ideiglenes szerkezetek, melyeket a beton megszilárdulása után eltávolítanak. A zsalutáblákat (vagy azok alkotóelemeit) típustól függően újra felhasználják.

A zsaluzat épülhet előre gyártott elemekből modulárisan. A zsalutáblák váza az esetek döntő többségében fa, acél vagy alumínium, újra hasznosítása gyakorlatilag korlátlanul lehetséges. Betonnal érintkező hasznos felülete pedig a szükséges felületképzésnek megfelelő burkolat. Az ilyen rendszereknek a szerelési és életciklus költsége alacsonyabb mit a hagyományos zsaluzatoké, éppen ezért elterjedtebbek.

A bennmaradó zsaluzatot a beton megszilárdulása után nem távolítják el. Két fajtája a hagyományos bennmaradó zsaluzat és a teherviselő bennmaradó zsaluzat.

A hőszigetelő zsaluzatiendszer hőszigetelő anyagból, jellemzően tégla méretű blokkokból készül, melyekből „legószerűen” felépítik a kívánt zsaluzatot.

A kúszó zsaluzat olyan kialakítású zsaluzat, mellyel lineáris jellegű betonszerkezeteket lehet kivitelezni pl. kémények, hídpillérek, magas falazatok, stb.